20 Aralık 2009 Pazar

Avatar


Bu yazıyı spoiler vermeden yazmak için sanırım çok çaba sarfedeceğim.

Avatar'ı şu zamana kadar izlediğim filmler arasında beni en çok etkileyen, şaşırtan ve eğlendiren film seçtim. Cinebonus sinemasında Reald 3d olarak izledim ve muhtemelen bu kadar haz almamın sebebi Reald.

Film, Pandora gezegenini istila etmiş ve yerlisi Na'vi halkı ile problemler yaşayan Amerikalıları konu alıyor. Her ne kadar konu itibariyle çok özgün olmasa da, animasyon karakterlerin gerçeğe yakınlığı bu filmi sinema tarihinin en iyi filmi yapabilir. İnsanlığın para için etraflarındaki güzelliği yok etmesine değinen film, Amerika'nın belki de dünyada yaptığı bir sürü savaş, işgal ettiği yerlerde verdiği acı yüzünden bu bağlamda bir özeleştiri.

Petrol için Irak'a çeşitli bahaneler üreterek giren Amerika'nın, Pandora'ya girişi -filmde her ne kadar hükümet ilişkisi olmasa da- bende benzer çağrışımlara sebebiyet verdi.


3 Boyutlu animasyonlar inanılmaz gerçekçiydi. Bir kaç sahnede gerçekmiş gibi refleks tepkiler verdim. Bazı izleyenler, 3-5 adım sonrasını tahmin edebildiklerini söylemişler. Evet, aşağı yukarı tahmin edilebiliyor. Hatta ikinci yarının başlarında sonunu kafanızda şekillendiriyorsunuz.

Çok dokunaklı sahneler var, ki normalde ben şu zamana kadar bir filmden ağlamadan çıkmamışımdır. Ama Avatar'da en dokunaklı sahnede bile ağlayamadım, eğer ağlarsam, bir sonraki sahnede bir şeyler kaçırabilirim korkusu yüzünden.

Delgo diye bir animasyondan çalıntı olduğu söylentisi ile karşılaştım geçen gün. Bunu açıklamak yerine iki filmin de wikipedia'dan production bilgilerinin linklerini vereceğim. Avatar 15 yıllık bir hazırlanma süreci sonunda ortaya çıkmış bir film. Muhtemelen, Delgo, Avatar hazırlanırken sızıntılarla oluşmuş bir animasyon. Buna karşı tez "Avatar'ın son 4 senesi yapım aşamasıydı" oldu. Ben 11 sene dökümantasyona hiç bir şey yazmayıp, son 4 senede her şeye karar verdiklerine inanmıyorum.

Avatar için wikipedia bunu diyor;
http://en.wikipedia.org/wiki/Avatar_%282009_film%29#Production

In 1994, director James Cameron wrote a 114-page scriptment for Avatar.[8] Cameron said his inspiration was "every single science fiction book I read as a kid", and that he was particularly striving to update the style of Edgar Rice Burroughs' John Carter series. In August 1996, Cameron announced that after completing Titanic, he would film Avatar, which would make use of "synthetic", or computer-generated, actors.[36] The project would cost $100 million and involve at least six actors in leading roles "who appear to be real but do not exist in the physical world".[37] Special effects house Digital Domain, with whom Cameron has a partnership, joined the project, which was supposed to begin production in the summer of 1997 for a 1999 release.[38]
Delgo için production kısmı ise şöyle;

http://en.wikipedia.org/wiki/Delgo_%28film%29#Production


Fathom Studios began development on Delgo in 1999; animation work began in 2001.[1] The movie was produced by Fathom in conjunction with Electric Eye Entertainment Corporation.[7]

Eğer filmi izlemediyseniz, Reald 3d olarak izleyin. İzlediyseniz ve beğenmediyseniz, lütfen reald 3d olarak izleyin. Eğer izlediniz ve beğendiyseniz, zaten benim gibi bir kere daha gitmek isteyeceksiniz.


Filmden çıktığımızda arkadaşım Seçkin, "Şimdi Oscar törenlerini izlemek lazım" demişti. Evet, ben de sabırsızlıkla bekliyorum Oscar törenlerini.

b.